• Domů  / 
  • Portal
  •  /  Pečená brambora GLaDOS (Portal)
GLADOS portal 2 potato recept

Pečená brambora GLaDOS (Portal)

Asi v polovině Portalu 2, kdy už to pomalu vypadá, že hra jde do finále, se objeví velký dějový zvrat. Po průchodu skrz zákulisí Aperture Science je GLaDOS (aka umělá inteligence) poražena. Zdá se, že nyní nic nebrání tomu, dotáhnout hru do úspěšného konce. Wheatley vám přivolá výtah na povrch, GLaDOS je rychle někam uklizena a vy si užíváte chvíle vítězství. Ne všechno je však takové, jak se zdá, protože GLaDOS nezmizela, ale byla jen nahraná do bramborové baterie a svržena do propasti. Wheatley nedělá nic polovičatě a tak jste sraženi do hlubin spolu s ní. A jízda pokračuje!

Dnes jsme se rozhodli přinést vám rekonstrukci GLaDOSího bramborového vězení, ovšem v mnohem chutnější formě.

DISCLAIMER: při přípravě tohoto receptu nebyla zraněna ani pozřena žádná umělá inteligence

GLaDOS – umělá inteligence v bramborovém snacku

Kdo by si nepřál pochutnat na gladosích bramborách s česnekovou smetanou a opraženou šunkou?
Příprava15 mins
Doba vaření1 hr
Celkem1 hr 15 mins
Počet porcí: 2
Autor: GamepadCrew

INGREDIENCE

  • 4 ks brambory středně velké
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • 80 g sýr Gouda 45 %
  • 100 g šunka nebo slanina
  • 100 g zakysaná smetana
  • 1 stroužek česnek
  • bylinky na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY

  • Zapněte elektrickou troubu na 170 °C (nebo horkovzdušnou na 150 °C) a nechte ji předehřát.
  • Brambory pořádně opucujeme pod tekoucí vodou, klidně si vezměte k ruce houbičku a tou drbací stranou očistěte vše, co se vám na povrchu brambor nelíbí.
  • Vezmeme k ruce tenký nožík (žádnou mačetu, budeme potřebovat cit pro tenké řezy). Každou z brambor nařízneme v cca 2-3 mm odstupech. Pozor! Zkouška trpělivosti: bramboru nesmíte proříznout celou, v dolní části zastavte tak půl centimetru nad úrovní prkénka, na které máte bramboru položenou.
  • Bramboru se zářezy opatrně roztáhneme a lehce posolíme. Nemusíte do každého záhybu, ale zase pár zrnek soli by na ni padnout mělo. Do několika zářezů vložíme po tenkém plátku másla.
  • Připravíme si pekáček, vyložíme alobalem a do připraveného hnízda položíme brambory. Dáme péct do trouby, než budou brambory měkké, trvá to zhruba hodinu. Pokud byste se mezitím nudili, není od věci asi jednou nebo dvakrát pekáček z trouby vyndat a potřít vrch brambor máslem, které bude na dně alobalu. 
  • Nakrájíme šunku nebo slaninu a osmahneme ji na pánvičce (třeba na kousku másla nebo oleje).
  • Česnek oloupeme a utřeme, zakysanou smetanu osolíme a promícháme s utřeným česnekem.
  • Nastrouháme sýr na hrubém struhadle a když jsou brambory upečené, posypeme je sýrem. Troubu už vypneme, ale pekáček s posypanými brambory ještě na chvilku vrátíme dovnitř – sýr se po povrchu krásně rozteče. 
  • Brambory servírujeme na talíři posypané osmaženou šunkou, s kopečkem česnekové smetany a posypané bylinkami.

POZNÁMKY K RECEPTU

Porce pro dva středně hladové hráče – 2 gladosí brambory na hlavu.

glados brambora portal 2glados brambora portal 2

Brambory GLaDOS

  • Pokud vám ujede ruka a bramboru přeříznete, nezoufejte – efektní je i brambora se zářezy, rozdělená na dvě půlky (či jiné novotvary).
  • Vždy vybírejte brambory přibližně stejně velké, aby měly v troubě stejnou „dobu dopeku“.
  • Sýr použijte jakýkoliv máte v ledničce, zajímavou chuť dostanete s plísňovými sýry. Sýry prosím zásadně tučné (40 % a víc), žádná light varianta, jinak se sýr nerozteče a vytvoří na povrchu pouze gumový povlak.

GLADOS portal 2 potato recept

Tohle by tě taky mohlo zajímat:
Zatím tu nic není
O autorovi

GamepadCrew

Nejlepší recepty inspirované videohrami. Zvedněte se ze židle a pojďte si uvařit podle vašich oblíbených příběhů! Povedeme vás krok za krokem.


>