• Domů  / 
  • Skyrim
  •  /  Česnekový chleba s rajčaty (Garlic Bread: Skyrim)
garlic bread skyrim

Česnekový chleba s rajčaty (Garlic Bread: Skyrim)

Ze hry The Elder Scrolls V: Skyrim

Česnekový chleba ze Skyrimu (neboli Garlic Bread) je potravinou nadmíru výživnou. Porovnáme-li ho s lektvarem léčby nemocí, s nímž sdílí pozoruhodné účinky, je lehčí, levnější a používá méně vzácné ingredience. Hlavní nevýhodou česnekového chleba je však nutnost sehnat plně vybavenou pec, což je v polodivokém Skyrimu solidní makačka.

Česnekový chleba je ideální pro výpravy kamkoliv, kde byste si mohli uhnat nějaký nevítaný dáreček pro váš imunitní systém. Po vylepšení rajčaty je česnekový chléb předmětem tohoto receptu.

garlic bread skyrim

Česnekový chléb (Garlic Bread Skyrim)

Recept na báječný česnekový chléb ze hry Skyrim, ochucený rajčaty.
Příprava20 mins
Doba vaření1 hr
Celkem1 hr 20 mins
Počet porcí: 2
Autor: GamepadCrew

INGREDIENCE

  • 250 g hladká mouka
  • 10 g čerstvé droždí
  • 1 lžička sůl
  • 220 ml vlažná voda
  • 1 lžička cukr
  • 3 lžíce olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 10 ks cherry rajčata
  • 1 snítka rozmarýn

POSTUP PŘÍPRAVY

  • Ohřejte vodu tak, aby byla vlažná, a odlejte zhruba polovinu do hrníčku. Do odlité vody zamíchejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte v teple aktivovat, čili droždí by mělo vyplavat na povrch, rozpliznout se, vytvářet bublinky. Trvá to asi 10 minut.
  • Mezitím si oloupeme česnek a nakrájíme jej na tenké plátky.
  • Do mísy prosejeme mouku, osolíme, promícháme. Přidáme aktivované droždí, zbytek vlažné vody, olivový olej a pokrájený česnek.
  • Vařečkou začneme míchat, až se vše pospojuje dohromady, poté těsto zlehka „vytlučeme“, neboli podebíráme jej vařečkou a vždy s ním bouchneme o hranu mísy. V těstě se za chvilku začnou tvořit bubliny. 
  • Těsto poprášíme zlehka moukou, přikryjeme čistou utěrkou a v teple necháme kynout minimálně hodinu, až zvětší svůj objem téměř dvakrát.
  • Rozpálíme troubu na 190 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  • Vykynuté těsto vařečkou lehce srazíme, rozdělíme na dvě části. Každou z částí rozprostřeme na plech (obě placky by se měly vejít na jeden plech, umístěte je tedy vždy ke straně). 
  • Prsty namočenými v oleji těsto roztáhněte na placku, udělejte v něm důlky. Rajčata omyjete, přepůlte a vložte do důlků. V tento okamžik můžete placky ještě potřít olivovým olejem, do kterého jste vmíchali utřený stroužek česneku (ale není to bezpodmínečně nutné).
  • Sdrhněte lístky z větvičky rozmarýnu a posypte povrch česnekového chleba.
  • Dejte do trouby a pečte zhruba půl hodiny, až povrch chlebové placky zezlátn
  • Nechte chvíli vychladnout a podávejte. Pozor, návykové!

POZNÁMKY K RECEPTU

Z tohoto množství získáte 2 chlebové placky ovoněné česnekem.

garlic bread skyrim

Kynutí česnekového chleba

  • Pokud jste s kynutým těstem ještě nikdy nepracovali a slyšeli jste, že je to „pakárna“, pak jste asi hovořili s kamarády, kteří zatím moc zkušeností v kuchyni nepobrali. Vězte, že kynuté těsto se dá zvládnou levou zadní, chce to jen uvědomit si, že droždí je živý organismus, který ochotně spolupracuje, pokud mu poskytnete vlahé prostředí (tedy nikoliv zimu, ale také ne přílišné teplo!). Nechte vzejít kvásek někde u plotny, která byla nedávno zapnutá, na topení (ale ne v průvanu), na sluníčku. Uvidíte, že česnekový chleba vám nakyne jedna radost!
  • Těsto je poměrně lepivé, ale odolejte a nepřidávejte navíc příliš mouky. Těsto by zhutnělo a nebylo by tak dobré. Místo toho si ruce při práci s těstem zlehka pomažte olivovým olejem, uvidíte, že to pomůže.
Tohle by tě taky mohlo zajímat:
Zatím tu nic není
O autorovi

GamepadCrew

Nejlepší recepty inspirované videohrami. Zvedněte se ze židle a pojďte si uvařit podle vašich oblíbených příběhů! Povedeme vás krok za krokem.


>